Update December 2001

Hades is Heerser van de Onderwereld, ook wel "Tartarus" genoemd. Soms noemde men hem ook wel eens de Koning van de Doden, de God van Rijkdom of de God van Kostbare Metalen, omdat men deze metalen diep onder de grond vond en daar woonde Hades per slot van rekening.

Hades' naam betekent "de onzichtbare". Hades' Romeinse naam is Pluto of Dis. Hades is de eerste zoon van Cronus en Rhea.

Net zoals al zijn andere broer en zusters werd hij door zijn vader Cronus opgegeten bij hun geboorte. Zeus, de jongste, redde hen en net zoals Poseidon, was Hades belangrijk in de Strijd der Titanen. De 3 broers, Zeus, Poseidon en Hades hebben toen door middel van lootjes trekken de heerschappij verdeeld. Zo waren de wateren het rijk en de woonplaats van Poseidon geworden, de Onderwereld waar de doden woonden het rijk en de woonplaats van Hades en Zeus zelf had de oppermacht over de hemel en aarde gekregen.

Hades is het meest bekend door de mythe van de ontvoering van Persephone (Core). Nadat hij Zeus om haar hand had gevraagd, ontvoerde hij Persephone naar de Onderwereld waar hij haar Koningin van de Onderwereld maakte. De moeder van Persephone, Demeter, werd hierdoor zo ongelukkig dat al het graan en koren op de hele wereld verdorde en stierf. Hierdoor werd Zeus zo bezorgd dat hij zijn broer Hades verzocht Persephone te laten terugkeren naar haar moeder. Voordat Persephone Hades verliet, liet hij haar een granaatappel eten, dat bekend stond als voedsel voor de doden, zodat ze gedwongen werd om naar Hades terug te keren. Dus, een derde van het jaar zat Persephone in de Onderwereld bij Hades en de rest van het jaar bij haar moeder.

 

Links: Persephone en Hades.

Boven: Hades in conceptual Art

Onder: Persephone.

Hades verliet de onderwereld bijna nooit, maar er was een keer dat hij verliefd werd op Minthe, een Nimf. Toen Persephone erachter kwam werd zij verschrikkelijk jaloers en veranderde Minthe in een kruid dat men "mint" noemt.

De Onderwereld, of Tartarus, lag in het verre Westen, aan de rand van de wereld. Hades is een verschrikkelijk god maar zeker geen kwaadaardige. Hij verliet nauwelijks de Onderwereld en mocht nooit op Olympus komen.


Hades had een helm waarmee hij onzichtbaar kon worden (zie logo en sygillum IC HADES... rechts afgebeeld).

In 1997 bracht Walt Disney een animatiefilm uit 'Hercules' waarin een grote rol was weggelegd voor Hades (zie ook...)

 

Zie verder ook:

Homework help

Hades; veel verantwoorde afbeeldingen

R. Driedijk bij Wanadoo